beautiful-71493_1280

Οδοντιατρικός Στοματικός Έλεγχος

1. ΚΑΘΑΡΟ & ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΑΝΩΔΥΝΑ

H σχολαστική υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, είναι απαραίτητη τόσο για Την καλή κατάσταση των δοντιών και των ούλων, όσο και για την υγεία του οργανισμού μας συνολικά.

Γι’ αυτό και ο προληπτικός καθαρισμός του στόματος πρέπει να γίνεται τακτικά (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο), και να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες ιατρικές τεχνικές, ώστε να καθαρίζονται αποτελεσματικά τα δόντια και να ενδυναμώνονται τα ούλα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο σωστός ιατρικός καθαρισμός, αποτρέπει την ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων (ουλίτιδα, τερηδόνα, κ.α.) και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή (π.χ. καρδιακά νοσήματα, διαβήτης).

2. ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Το χαμόγελο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εμφάνισής μας. Ένα λαμπερό χαμόγελο γίνεται αμέσως αντιληπτό από τους γύρω μας, ομορφαίνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας.

Είναι γεγονός όμως, ότι κάποιες συνήθειες όπως ο καφές, το τσάι, ορισμένοι τύποι αναψυκτικών, το κόκκινο κρασί,το κάπνισμα, κ.α. μεταβάλλουν το χρώμα των δοντιών, αφού προσροφούν σταδιακά διάφορες χρωστικές ουσίες. Σημαντικό για να αποτρέψουμε όσο γίνεται τον αποχρωματισμό των δοντιών μας , ειδικά μετά τη λεύκανση είναι να ξεπλένουμε με νερό το στόμα μας κάθε φορά που καταναλώνουμε αυτές τις τροφές .

3. ΟΥΛΙΤΙΔΑ & ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλλει τα ούλα, και έχει ως συνέπεια την αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών, τη μάσηση, κ.λ.π. Οφείλεται στην δημιουργία μικροβιακής πλάκας και προκαλείται κατά κύριο λόγο από την ελλειπή τήρηση της στοματικής υγιεινής.

Εφόσον δεν υπάρξει κατάλληλη μέριμνα, η ουλίτιδα εξελίσσεται σε μια πιο προχωρημένη νόσο του στόματος που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Ουσιαστικά, η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα προσβάλλοντας σταδιακά όλους τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (ούλα και οστό στήριξης).

Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η περιοδοντίτιδα, μπορεί να έχουμε σχηματισμό οστικών θυλάκων, απώλεια οστικής μάζας, καθώς και κινητικότητα των δοντιών. Αν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία, ο ασθενής εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο της νόσου, όπου τα δόντια πλέον χάνονται.

Comments are closed.